asssociació aurora
977 520 205
L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora impulsen un projecte de recuperació del bosc de ribera
13/05/2019

La iniciativa rep el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, en el marc de la línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes i de millora de l’estat ecològic en zones humides amb acords de custòdia.

La proposta busca involucrar els veïns en la recuperació d’aquest espai i que s’acostin al riu Francolí.

El Morell, a 13 de maig de 2019. El projecte de recuperació del bosc de ribera a l’entorn de la Granja dels Frares del Morell neix de la voluntat del consistori morellenc i de l’Associació Aurora d’impulsar la millora ambiental del riu Francolí al municipi.

L’indret on es duu a terme l’actuació se situa entre la desembocadura del riu Glorieta, on es troba la Granja dels Frares, i el final del traçat d’una sèquia paral·lela al Francolí. En total, uns 490 metres lineals de riu, al seu marge dret.

El projecte té dos objectius principals: d’una banda, la millora i consolidació del bosc de ribera, i de l’altra, la recuperació d’una sèquia paral·lela al riu.

En primer lloc, la iniciativa contempla la retirada de la canya de la ribera del riu, fent el manteniment necessari per a evitar la seva reproducció. Així mateix, es realitzaran diverses plantacions per tal d’afavorir la consolidació del bosc de ribera que hi ha en aquest tram del riu Francolí, segurament un dels que té més potencial de millora de la seva part baixa. Una part d’aquestes plantacions tindrà lloc en el marc d’una plantada popular, adreçada principalment als morellencs però oberta a tota la ciutadania.

En segon lloc, s’impulsarà l’adequació d’una antiga sèquia —que segurament s’utilitzava de desguàs del molí de Santes Creus—, que va paral·lela al riu, com si fos un braç secundari. És una conducció de terra on no hi viuen peixos i, per tant, on els amfibis hi poden trobar un perfecte refugi per a reproduir-se.

Els treballs, en marxa

L’actuació, iniciada el passat mes de març, té una durada prevista de 9 mesos, durant els quals una brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, que integra laboralment persones amb problemes de salut mental, desbrossarà 7.400 m2 de canyar, farà el posterior control del rebrot de la canya i plantarà 1.800 plantes, entre arbres i arbusts.

L’entitat també organitzarà, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Morell, una jornada de voluntariat ambiental amb la finalitat d’implicar la ciutadania en la conservació d’aquest espai.

Una millora social

El projecte també té un marcat caràcter social, ja que implica la recuperació d’un tram del Francolí proper a la Granja dels Frares, un indret concorregut i conegut pels veïns del Morell. Una actuació que, en aquest sentit, té una clara voluntat d’aproximar les persones al riu. A més, en aquest espai també hi ha un tram d’antic camí que, amb aquests treballs, es podrà recuperar.

Encara en la mateixa línia, és ben sabut el paper de connectors biològics dels rius a través del territori. Així, es pretén aprofitar aquesta dinàmica perquè les persones, sobretot a peu i en bicicleta, puguin passejar i descobrir el Morell, i també que, de la mà del riu Francolí, puguin connectar amb es pobles veïns.

example2
example2
example2
example2