asssociació aurora
977 520 205
L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora impulsen un projecte de recuperació del bosc de ribera al riu Glorieta
23/02/2022

La iniciativa rep el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, així com la col·laboració dels ajuntaments d’El Rourell i Vilallonga del Camp.

La proposta pretén involucrar els veïns en la recuperació d’aquest entorn natural i que s’apropin al riu Glorieta.

El projecte de millora del bosc de ribera del tram baix del riu Glorieta neix de la voluntat de millorar l’estat ecològic d’aquest entorn natural i lluitar contra l’amenaça que suposen les diferents espècies exòtiques invasores presents en aquest tram de riu. Una iniciativa de l’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i la col·laboració dels ajuntaments d’El Rourell i Vilallonga del Camp, que s’emmarca en la línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes en rius i zones humides amb acords de custòdia fluvial.

L’emplaçament de l’actuació se situa al tram baix del riu Glorieta fins a la seva desembocadura, a la zona de la Granja dels Frares. En total, s’actuarà en 3,62 km lineals i a ambdós marges del riu.

El projecte té dos objectius principals: d’una banda, la millora i consolidació del bosc de ribera, i de l’altra, la creació d’una bassa temporal per a organismes aquàtics a l’espai de la Granja dels Frares.

En primer lloc, la iniciativa contempla l’eliminació de les diferents espècies vegetals exòtiques invasores de l’entorn. El potencial colonitzador d’aquestes plantes al·lòctones esdevé un perill per a les espècies autòctones, les quals no hi poden competir i acaben desapareixent. Per una banda, es durà a terme l’eliminació de l’ailant i la falsa acàcia mitjançant protocols específics per a aquestes espècies. Per l’altra, també es contempla la retirada de canya i el seu control de rebrot posterior per evitar la seva reproducció. Així mateix, es realitzaran diverses plantacions per tal d’afavorir la consolidació del bosc de ribera al tram del riu Glorieta que passa per la Granja dels Frares. Una part d’aquestes plantacions tindrà lloc en el marc d’una plantada popular, adreçada especialment als veïns de l’entorn, però també oberta a la resta de la ciutadania.

En segon lloc, es durà a terme l’excavació d’una bassa temporal a l’espai de la Granja dels Frares, amb l’objectiu de fomentar la presència d’organismes aquàtics amenaçats mundialment per la pèrdua d’hàbitat i l’escalfament global.

El projecte també contempla la realització de diverses jornades d’educació ambiental adreçades als alumnes de les escoles de l’entorn.

Desenvolupament de l’actuació

Les actuacions es van iniciar el passat mes d’octubre i tenen una durada prevista de 14 mesos, durant els quals treballarà una brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, que integra laboralment persones amb problemes de salut mental.

En total s’actuarà sobre una superfície de 898 m2 de nuclis d’ailant i falsa acàcia, es desbrossaran 3.232 m2 de canyar i s’extraurà rizoma en 360 m2. Així mateix, es plantaran 220 plantes entre arbres i arbustos.

Pel que fa a la bassa temporal, comptarà amb una superfície de 150 m2 i un volum de 280m3, i s’instal·laran diferents plafons informatius. L’aigua s’aprofitarà de la sèquia de la comunitat de regants, la qual també serà desbrossada de canya.

L’entitat també organitzarà, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Morell, una jornada de voluntariat ambiental, amb la finalitat d’implicar la ciutadania en la conservació d’aquest espai, i cinc jornades d’educació ambiental adreçades als escolars dels tres municipis, amb l’objectiu de fomentar la descoberta d’aquest entorn natural. Tot plegat, busca implicar i conscienciar envers la conservació de la natura des dels més petits als més grans, fent que aquest projecte tingui un impacte transversal a tota la població.

El vessant social

El tram del riu Glorieta al seu pas per la Granja dels Frares es tracta d’un espai molt freqüentat pels veïns i veïnes del Morell i dels pobles del voltant. Aquest fet fa que el projecte també tingui aquests finalitat social d’apropar les persones al riu i fer-les partícips de la seva conservació i millora. Poder gaudir d’entorns naturals com aquests, tan a prop de zones urbanes o industrialitzades, guanya sentit en el moment actual.

El Morell, 23 de febrer de 2022

example2
example2
example2
example2