asssociació aurora
977 520 205
Projecte de restauració i millora de la biodiversitat fluvial del torrent dels Garidells
06/10/2022

En el marc de la convocatòria de subvencions per a Centres Especials de Treball per a la conservació i millora d’espais naturals de la Diputació de Tarragona, l’Associació Aurora, aquest 2022, ha dut a terme un projecte de restauració de la biodiversitat fluvial al torrent dels Garidells.

Els treballs s’han realitzat en el tram del torrent al seu pas pel municipi dels Garidells i han consistit en l’eliminació d’espècies vegetals exòtiques invasores, la plantació d’espècies típiques dels boscos de ribera mediterranis, la neteja de l’espai de runa i deixalles i els treballs de consolidació de les plantacions i el control de rebrot de les espècies invasores.

Les espècies exòtiques que s’han eliminat són la canya i el miraguà fals. Aquestes espècies amb un alt potencial invasor ofeguen i desplacen la vegetació autòctona, impedint que s’hi desenvolupi el bosc de ribera. La canya s’ha eliminat sobretot amb desbrossadora, però en alguns punts s’ha pogut extreure el seu rizoma. Pel que fa el miraguà fals s’ha retirat manualment.

En total s’han plantat 525 plantes repartides entre arbres, arbustos i plantes aquàtiques. Algunes de les espècies que s’han plantat són l’àlber, el freixe de fulla petita, el gatell, el saüc, el jonc i la boga.

Els mesos posteriors a la plantació s’ha realitzat un manteniment de l’espai consistent en el reg de les plantacions, el manteniment dels escocells, el control de rebrot d’invasores i la neteja de brossa.

A part de l’objectiu ambiental, aquests treballs han tingut una finalitat social. Gràcies a aquest projecte s’han pogut integrar laboralment persones amb malaltia mental, les quals es troben en una situació de risc d’exclusió social.

Aquest projecte ha rebut una subvenció de 18.460 euros de la Diputació de Tarragona i ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament dels Garidells.

 

example2
example2
example2
example2